Cavia’s steriliseren of castreren
Beertjes (mannetjes cavia) zijn op de leeftijd van drie maanden vruchtbaar. De zeugjes (vrouwtjes cavia) kunnen al op een leeftijd van twee maanden vruchtbaar zijn.
Een beertje kan gecastreerd worden vanaf vier maanden. Na het castreren is hij nog wel zes weken vruchtbaar, dus als u een nestje wilt voorkomen is het verstandig om hem apart te houden van het zeugje.
Voeding
Belangrijk om op te letten is dat cavia’s en konijnen altijd moeten eten. Als hij of zij een dag niet eet, is dat meestal een teken dat het dier ziek is of gaat worden. Als u dit signaleert is het van groot belang dat u direct contact opneemt met de dierenarts. Het beste is om onbeperkt vers hooi te geven, hier zitten de vezels in die konijnen en cavia’s nodig hebben. Daarnaast kunt u biks bij voeren. Wij raden u aan om Science Selective te voeren. Dit is een ‘pelletvoer’, dat is een complete brok. Voordeel daarvan is dat het diertje er niet uit kan selecteren wat hij wel lekker vindt en de rest laat liggen. Met de brok krijgen ze alle benodigde voedingsstoffen binnen. Als standaard om aan te geven hoeveel biks het konijn of knaagdier mag hebben wordt twintig tot dertig procent van het lichaamsgewicht van het dier aangehouden.
Cavia’s kunnen geen vitamine C aanmaken. Aan het pelletvoer is dit al toegevoegd, ook kunnen vitamine C druppels of –poeder door het water worden gemengd.
Naast hooi en biks, kunt u ook wat groenvoer en fruit geven, maar in beperkte mate. Geef ook niet in een keer teveel, hiervan kunnen de dieren diarree krijgen. Het is niet verstandig om knaagstenen te geven, deze kunnen blaasgruis of blaasstenen veroorzaken.
Gebit
Bij mensen stopt het gebit met groeien. Bij konijnen en knaagdieren is dat echter niet het geval. Mocht uw konijn of knaagdier tanden of kiezen hebben die niet goed op elkaar aansluiten, kunnen ze niet goed op elkaar afslijten en groeien ze verder.
Wat zijn de symptomen van een slecht gebit?
• Kwijlen/natte kin
• Niet willen of kunnen eten
• Knarsetanden
• Afvallen
• Slechte vacht
• Dikte onder de kaak (abces)
In dat geval kunt u het beste een afspraak maken. Dan kan de dierenarts even in het bekje kijken of het gebit de oorzaak is van de problemen.
De dierenarts kan in sommige gevallen direct de kiezen en tanden vijlen, maar soms is het nodig om uw dier onder narcose te brengen.
Daarna is het van belang dat het dier zo snel mogelijk weer gaat eten, en dat hij blijft eten. Mocht uw dier na een tijdje weer slechter te eten, weet u wat de mogelijke reden kan zijn.