Menu Sluiten

Bronchoscopie

Bij DAP Kennemerland hebben we de beschikking over een endoscoop. Dit is een camera aan een flexibele slang waarmee ‘de binnenkant’ van het dier kan worden bekeken. Deze gebruiken we zowel voor de gezelschapsdieren als bij de paarden.

Bronchoscopie paard

Bij langdurige of terugkomende hoestklachten, of bijgeluiden bij de ademhaling tijdens het bewegen, is het verstandig om ‘in de luchtwegen’ te kijken. Middels scopie kunnen de keel, luchtpijp en diepere luchtwegen tot aan de splitsing naar de longen worden bekeken op ontsteking van het slijmvlies, en eventueel aanwezig slijm. Zo nodig kan van dit slijm een monster worden genomen voor bacteriologisch onderzoek om eventuele ontstekingen gericht te kunnen behandelen. Samen met het algemeen lichamelijk onderzoek van het paard, kunnen we zo tot een precieze diagnose en de juiste therapie komen.
Bronchoscopie van het paard voeren we het liefst uit bij een wakker dier, eventueel met behulp van een praam. Zo kunnen we goed de bewegingen van de keel bekijken. Het wordt over het algemeen goed getolereerd. Vindt het dier het heel vervelend, of is het een erg bang dier, dan wordt sedatie gebruikt. Zo maken we het onderzoek zowel voor het paard, als voor de eigenaar en de dierenarts zo prettig mogelijk.