Menu Sluiten

Reis- / vakantieadvies

Zodra uw hond of kat de Nederlandse grens over gaat, dient hij te zijn gevaccineerd tegen Rabiës (hondsdolheid). Deze eenmalige vaccinatie dient minimaal 21 dagen voor vertrek te zijn gegeven, maar per land verschillen de wettelijke regels voor in- en uitvoer. Deze regels zijn per land te lezen op:

www.licg.nl/x0/praktisch/reizen-en-vakantie/invoereisen/invoereisen-per-land-europa.html

Honden en katten die de grens overgaan, moeten wettelijk verplicht gechipt zijn en beschikken over een EU paspoort. Een aantal landen stellen verplicht dat uw dier gechipt is voor dat hij gevaccineerd mag worden met de Rabiës vaccinatie, anders tellen ze de vaccinatie als niet geldig. 

De Rabiës vaccinatie die wij gebruiken is drie jaar geldig.

Het is de verantwoording van de eigenaar dat het dier voldoet aan alle eisen van het gastland.
 

Hartworm preventie

Indien u naar het zuiden afreist, is hartwormpreventie verstandig. Globaal is dit nodig vanaf de horizontale lijn door Parijs en verder naar het zuiden. Het beste kunt u maandelijks Stronghold geven. Twee weken voor vertrek en dan maandelijks, tot minimaal twee maanden na thuiskomst. U hoeft dan geen andere middelen te gebruiken voor ontwormen of ontvlooien.

Een tweede ziekte waartegen u uw hond moet beschermen bij reizen naar het zuiden, is Leishmania. Dit is een ernstige ziekte, die maar matig te behandelen is. Minimaal 14 dagen voor vertrek kunt u een Scalibor halsband omdoen, die de zandvliegen die deze ziekte overbrengen, doodt. Tevens werkt de band tot 6 maanden lang tegen teken, waardoor uw hond ook beschermd is tegen bloedparasieten zoals Babesia die in Zuid-Europa voorkomen. Ook voor gebruik in Nederland is hij erg geschikt.

De halsband en Stronghold pipetten kunt u bij de balies in Bergen en Schoorl verkrijgen.