Menu Sluiten

Koliek

Algemeen 

Koliek is een van de meest voorkomende aandoeningen bij het paard. Het begrip koliek omvat alle symptomen die optreden als gevolg van pijn in de buikholte. Koliekverschijnselen kunnen sterk in ernst verschillen. Bij lichte aanvallen zal het paard alleen wat schrapen met de voorbenen en zo af en toe naar de buik kijken. Is de pijn heviger, dan wordt het paard onrustiger, gaat afwisselend liggen en staan en kan gaan rollen en slaan naar de buik. De hevigheid van de koliekverschijnselen zijn tevens afhankelijk van het karakter van het paard. Aangezien koliek een levensbedreigende situatie kan veroorzaken is het raadzaam contact met uw dierenarts op te nemen.

Voorkomen is beter dan genezen.

Er zijn een aantal zaken waar u als eigenaar invloed op heeft om er voor te zorgen dat de kans dat uw paard koliek krijgt kleiner wordt.
• Goed ontwormen
• Regelmatige gebitsverzorging (minimaal eenmaal per jaar)
• Goede voeding (voorkom grote veranderingen in het voedselaanbod)
• Voldoende beweging
• Controleer de mest op aanwezigheid zand

Therapie

Als uw paard koliek heeft staan de dierenartsen van dierenartsenpraktijk Kennemerland 24 uur per dag voor u klaar om uw paard te behandelen. Soms is het nodig om het paard door te sturen naar een kliniek.