Menu Sluiten

Klinische keuring


Aan- en verkoopskeuring paard

Bij de aan- of verkoop van een paard geeft een klinische keuring informatie over eventueel aanwezige gebreken. Mogelijke afwijkingen worden beoordeeld en afhankelijk van het gebruiksdoel kan de dierenarts hier een advies over uitbrengen. De keuring bestaat uit een klinisch en eventueel aanvullend röntgenologisch deel.

De paardenartsen van DAP Kennemerland voeren de klinische keuring op locatie uit.

De klinische keuring bestaat uit een uitwendig onderzoek van organen, zoals hart en longen. Nauwkeurige inspectie van het hoofd geeft informatie over ogen, tanden en neusholten. Vervolgens wordt het bewegingsapparaat onderzocht. Hierbij wordt de beenstand bekeken en worden beenderen, banden en gewrichten op verdikkingen of vochtophopingen onderzocht.
Na de uitwendige inspectie volgt het orthopedisch onderzoek. Dit bestaat uit de beoordeling van de gangen met bijbehorende buigproeven. Dit vindt plaats op harde en zachte ondergrond, zowel op een rechte lijn als op de volte.

Voor goede uitvoering van een klinische keuring, is het van belang dat het paard aan de hand mee kan draven, zijn benen op laat nemen, en aan de longe getoond kan worden. Voor jonge paarden is het dus aan te bevelen om ze voor de keuring deze dingen te leren. Is een paard dit niet gewend, dan kunnen delen van de keuring niet worden uitgevoerd.

Aanbevolen aanwezig op plaats van keuring voor goede beoordeling van een paard:

  • Paardenpaspoort (paard dient gechipt te zijn/tijdens of na keuring gechipt te worden, indien het laatste van toepassing is graag van tevoren aangeven)
  • Harde vlakke ondergrond ongeveer 20 meter lang
  • Rijbak/ longeercirkel
  • Harde volte/ vlakke harde ondergrond diameter ongeveer 20 meter

NB momenteel is het niet mogelijk uw paard door ons röntgenologisch te laten keuren. Voor meer informatie, neem gerust contact op met de praktijk.